The Yas Hotel, Abu Dhabi

Jestico + Whiles was appointed by Aldar Hotels and Hospitality as interior designers of the luxury Yas Hotel which occupies a prime position; spanning the most exciting corner of the new Yas Marina F1 Grand Prix circuit, on Yas Island, Abu Dhabi.

Jestico + Whiles were responsible for:

  • 7 Specialist Restaurants (including, Tandoori, Noodle, Fish, Japanese, Arabic, Italian and all day dining)
  • All Guest Suites including Vice Presidential and Presidential
  • The Lobby Lounge
  • The Michelin starred Vine Restaurant
  • Ballroom

Lobby Lounge

The lobby lounge occupies a continuous bay adjacent to the reception and offers a range of seating areas, depending on the mood or the size of the group.

Laser cut suede curtains enclose soft low seating. These curtains are a modern interpretation of the Arabian mashrabiya, affording discretion and privacy while allowing tantalising glimpses of flickering movement. The pattern is reminiscent of corals, sea urchins and anemones, and the light casts intricate, decorative shadows onto adjacent surfaces. The curtains also define zones within an otherwise free flowing space. The main seating zone is defined by a chandelier reminiscent of a circling shoal of sardines.

The fabrics are deep purple and indigo, a palette inspired by squid ink. The colours are pigments and stains rather than flat dye, to enhance the natural feel.

At the furthest end of the space, a streamlined counter of deepest purple is stacked with pastries and Viennoiserie, and the view beyond is stopped by a powerful super-graphic rendered in Italian glass mosaic
tiles.

Specialist cuisine restaurants

The restaurants are accessed from a wide internal route which follows the elliptical core of the hotel. The concept of the restaurants is that they should be entirely contemporary, with only very subtle but tantalising references to the culture from which the cuisines originate.

The tandoori restaurant, for example, takes the saturated colours of traditional saris and actually incorporates panels of fabric into table tops. The Italian restaurant is focused on a heavy, family sized olive wood refectory table. The noodle restaurant uses celadon enamelled volcanic basalt tiles.

The speciality fish restaurant is located at water level in the marina wing, and the mood is defined by this marine setting. The entire space is lined by glowing panels of “ice white” composite, which are pierced, drilled, and part drilled and stained with undulating, flowing aqua coloured lights to evoke the serenity of a moonlit coral reef, and a stupendous chandelier makes oblique reference to the translucent, amorphous form of a jelly fish.

The identity of each restaurant will be unique, but they will talk to each other, to offer a coherent global culinary tour.

Guest Suites

On entering the suite, a wide and generous lobby is created as relief to the tight corridors of generic hotels.

Beyond this, the colour of the glass ceiling, floor, wardrobe fronts and bathroom partitions changes to saturated scarlet or indigo creating a coloured tunnel as a threshold between the lobby and the “sleep” zone.

To one side of the entrance lobby, the bathroom is enclosed by glass, with panels of fine silk sheers, mounted in the glass for modesty, but revealing tantalising ghosts within.

Once inside the room, any division between the sleep zone and the wet zone is further dissolved, to create a single flowing living space, with functionality defined only by finishes. A wide sliding glass panel can fully open the bathe zone while also securing the entrance lobby, for extra privacy.

Within these main translucent partitions of the bathe zone, an over-sized wet room drench shower is enclosed within a frameless crystal box and a further, symmetrical, frosted box conceals the WC for total discretion.

The materials in mixes leather texture porcelain tiles or ribbed, Carrara marble tiles with tinted bronze mirrors and inset, back-lit alabaster wash stands. The bath is topped by a heavy slab of pure white quartz, which extends seamlessly into the sleep zone as an amorphous, flowing plinth which clasps the bed and the lounger.

This plinth is mirrored to create the work zone, which replaces the standard hotel desk with a far more versatile and friendly surface. 

The finishes in the sleep and work zones are natural, but refined. Fine joinery in sun bleached oak is shaped in reference to the form of wind filled sails of local dhows. Unruly rugs define a “sit zone” and porcelain tiles are pressed with stone aggregate.

Project Category: 

Facebook Comments Box