The Clubhouse

The Clubhouse
The Clubhouse Reception

The Clubhouse covers 8,000 sq ft: 5000 sq ft on the first floor level and 3000 sq ft on the second of the Mayfair. The space is divided into zoned areas to cover all usage needs, from desk work and lounges to private or open meeting spaces with different feels and for different numbers of people, as well as spaces for events or corporate hire and a presentation room for seminars or product launches.

A dedicated front of house and concierge team is on hand to welcome all members and their guests. This is backed up by two self-service Nespresso coffee points for members and users, along with mobile phone- and laptop-charging lockers.  Contemporary art - rotated on a regular basis - is on display throughout The Clubhouse, in partnership with a leading Notting Hill Gallery and the artworks are also offered for sale.

 ‘When it came to redesigning the space, SHH inherited a fit-out, as is often the case’, Brendan Heath explained. ‘The quality of what remained was patchy and overly generic, but for the sake of cost-effectiveness and sustainability, we kept those elements we could build on. For the most part, however, we demolished what was there and installed bespoke new joinery, lighting, furniture and finishes to create the sense of warmth and intimacy our client required. All of this was achieved on a particularly tight programme with all construction completed within an 8-week period.’

The Clubhouse
James UK Wingback Chairs in Meeting Zone

Design Walk-through:

Arrival at The Clubhouse is via stairs or a lift, leading into the reception area, where an existing desk was re-vamped to include a new upstand and side return in black leather, black-stained ash and polished brass. Artek brass pendant lights hand overhead and the brass continues into the branding, which is grey with gold/brass lettering. The warm feel of brass is one of the main material motifs of the scheme.

The front half of the first floor of The Clubhouse is dedicated to more formal/private spaces with four meeting rooms (two on each side) of different sizes and different personalities. ‘The client wanted to ensure that these were not too traditional or typically-masculine’ added Brendan Heath.

The largest of these is the Board Room, on the left, featuring a large black ash meeting table, complete with cable management for audio-visual purposes and black and chrome leather chairs. A skylight overhead brings plenty of natural light into the room and new American black walnut joinery has been added to existing cabinetry in the same material. The skylight is lined in Dibond brass sheeting to bring some warmth into the room, creating a strong glow in the afternoon sun, whilst four new overhead pendants by Tom Dixon, black on the outside and brass on the inside, keep the brass material choice running through the scheme.

The second meeting room opposite the Board Room on the outer wall is a glass and walnut-framed room with a walnut meeting table and a creamy Tektura wallpaper, which looks like stitched leather and adds some tactility to the space. The third meeting room is a similar treatment with Tom Dixon pendants again in a different shape, and the same Nantias leather chairs as the board room, although it’s a much more intimate, small space. Natural light again pours into the room from a skylight above.

The fourth meeting room is slightly softer, with a dove grey carpet, grey-stained oak table and grey chairs. A dynamic, slightly metallic wallpaper from Cole & Sons in a silver and gold hexagonal print catches the light. This is the smallest of the four, holding six people, whilst the board room holds twelve and the other two rooms eight people each. It also faces south with large windows and plenty of natural light.

The general carpet throughout the communal areas is a graphic Milliken tile which breaks up the uniformity of the space in a contemporary random pattern with lots of movement. Lighting in the open areas is a mix of Delta Light ceiling lights, pendant recess lights and surface-mounted LED strip lights.

Beyond the meeting room is the first open zone of the scheme, which has a hotel lobby feel with sofas and armchairs by British manufacturer Morgan and further pendant lights by Tom Dixon. Two large wingback chairs in charcoal (by James UK) with deep buttoning and striking floor lights add to the lounge/clubhouse feel. This section is semi-separated from the second part of the floor by a full-height recess lined in American black walnut with a back face in bronze-tinted mirroring, cantilevered shelves and table lamps, creating different sources of light and reflections. The recess forms a T-shape with a wall with four individual workstations on either side, backed by two striking feature wallpapers that fit with the differing colour schemes.

The second part of the first floor is a large, flexible and informal space, which can also be used for events and private hire with loose furniture (eight small Andreu World tables, with chairs by Alias, along with four blue James UK wingback chairs with high backs for privacy and small tables, also by James UK), which can be cleared when the space is booked beyond normal trading hours (7.30am to 7pm) for special events.

Opposite, the back wall of the scheme is a double-height void (as it forms part of the building’s extension, which only reaches the second floor of the building). All new joinery cladding unifies the two spaces with richness and detail, spray-painted in dark grey with simple and stylised mouldings that play off the light and shade. Feature furniture here is made up of built-in banquettes using orange buttoned leather to provide a striking hospitality feel, combined with Sancal chairs and bespoke tables in black-stained ash. This area can also work as a service bar position when the space is used for events. New wall lights here include mirrored bulbs from CTO, along with a series of pendants from Decode with brass wire shades.

Beyond the banquettes is a centralised self-service space for coffee and cold drinks with lockers for mobile phone and laptop re-charging (activated by individual RFID membership cards). The area is in American black walnut with Dibond lining to maintain the material continuity. The final space on this floor is ‘The Gallery’: a presentation room which can be used for training courses and seminars and holds up to 30 people.

The Clubhouse
The Clublounge

 

A glass staircase to the side of the leather banquettes leads up to the second floor area, which houses banks of hot desks. The same carpet as downstairs continues the design language. The space is divided into four internal zones with chairs and tables by Alias. Desks are by a Turkish company called Koleksiyon and resemble domestic desking rather than typical office system desking. Chairs (polyrop simple chairs by Danish company Hay) add to the feel of a serious environment, though with a light touch and more casual feel.

Feature areas include a second coffee point and a mirror-lined recess, both of which are the same as on the floor below and ‘The Clublounge’ – a dark, plush and intimate space with velvet, buttoned wingback chairs, black carpets, dark charcoal grey walls and ceiling and striking feature wallpaper. 

This is very much a retreat space for time out, relaxing and conversations. Built-in joinery for bookshelves, with an inset HD screen, makes for a more intimate space.

Also included on this floor are a phone booth area for private calls; toilets, private offices for The Clubhouse management team and a single meeting room which echoes meeting room four downstairs in a dove grey colourway, although with a different Cole & Son paper in grey and white, a white meeting table and a great 800mm diameter pendant from Danish company Muuto with grey felt on the outside and white on the inside.

Orange Buttoned Leather Banquettes
Project Category: 

Facebook Comments Box