Care Dentistry, Sydney

On one of Sydney’s high-end retail streets we were invited to design a high-level state of the art dental clinic. The actual space and the brief provided by the client posed a few challenges that got us thinking. An aesthetic is something that may be mistaken as an additional almost cosmetic layer to a design, but in our projects, the aesthetic is a clear response to problem solving.

In this particular case the client requested two receptions with two entrances that could function separately but without compromising the sense of spaciousness and its relationship with people passing by. In the same space we also had a stubborn structural column that seemed to impose itself in all the attempts of trying to integrate it into the design. The solution? Answering the brief and magically making the column disappear!

To achieve this we created a sculptural wooden element that serves as a filter between the two reception areas. This element serves a dual function: allowing for partial vision between spaces by separating them and at the same time making the concrete column vanish! Built from suspended wooden planks that start with narrow elements that then widen to engulf the existing column, this element was a response to a premise and became the predominant feature working as a space generator, influencing the ceiling and other elements.

 

The public accesses the clinic from Archer Street, leading towards the appropriate reception desk and waiting area. The waiting areas are composed of two lounges, one for general dentistry and the other for dental implant practice.

The remaining space of the clinic is arranged around a central corridor that starts in the reception area that connects all the intricate parts of the dental clinic, from examination areas, surgeries, client areas and technical spaces. In the middle of this corridor you find a transparent central core made of glass allowing for natural light to penetrate the interior of the space.

At the far end of the clinic you find the main surgery where advanced oral procedures are performed. As a national reference in the dental arena, the client Dr Christopher Ho requested that this space be designed in a way that would allow for these complex procedures be seen by piers sharing the experience and knowledge. This was achieved by placing an observation room on a higher level with a large window towards the surgery and connected with a camera allowing for fellow surgeons to view procedures from close-up on a large screen.

In summary this is a space where complex procedures are performed and we tried to create a corresponding space that communicates this level of sophistication leaving a positive and memorable impression on the patients who used it.

 

我們有幸受邀,在悉尼一條高端零售街道上設計一所高檔的藝術牙科診所。實際空間和客戶端提供的概要給我們造成了一些挑戰,需要深思熟慮。美學很可能被誤認為成一種附加在設計上的裝飾層。但是,在我們的項目中,美學作為解決問題的一個十分清晰明確的回應。

在這個特殊的案例中,客戶要求兩個接待區兩個入口,可以單獨發揮作用,但不影響其寬敞感及路過的行人。在此空間裡,曾經還有一個棘手的構造柱,而該柱似乎是自己在試圖將其與設計相融合。解決方案?答案很簡短,就是神奇地使柱消失!為此,我們建造了一個雕塑木製元件,作為兩個接收區域之間的過濾器。此元件具有雙重功能:允許通過分離空間實現局部視覺感受,同時使混凝土柱消失!開始於狹窄的原件,然後擴大至可吞沒混凝土柱,從而由懸浮的木板建成。該元件是對前提的回應,起著重要的作用,即作為一個空間發生器,影響著天花板和其他部分。

人們紛紛來切爾街診所就診,相對應的產生了前台和等候室。等候室由兩個休息室組成,一個針對一般牙科病患,一個針對植牙病患。

診所的剩餘空間都圍繞著一條中央走廊佈置,從接待區開始佈置,由此可將診所錯綜複雜的各區域連接起來,包括檢查區、手術區、客服區及技術部門。

走到診所的盡頭,先進的口腔手術就在這裡實施。作為國內牙科領域的領軍人物,克里斯托弗•胡醫生要求該診所應按照一種方式進行設計,使得同行們可觀看一些複雜手術,一起交流經驗,互相學習。
為了實現該目的,可將觀察室設置的更高些,且需有一面朝向手術室的大窗戶。通過攝像頭連接傳輸畫面,以便其他醫生們從大屏幕上近距離地觀看手術進程。

總而言之,許多複雜困難的手術都會在這裡進行。我們也會盡力創造出一個相應先進高級的空間,希望給患者留下積極正面的印象。

Project Category: 

Facebook Comments Box