Solo West Lobby

This ten-storey office building opened at the beginning of the 1990s as the ‘Lahmeyer-Haus’. Like many buildings from that time, the increasingly sophisticated demands of tenants and Frankfurt’s oversaturated business real estate market quickly rendered the building no longer competitive. It stood empty for many years until project developer Phoenix Real Estate recognised its attractive position in Frankfurt’s Westend and decided to completely gut and revitalise the building. Since Phoenix itself rents office space in the building for its Frankfurt branch, the brief was simple: “to build the best house in the respective market segment”. Our studio was commissioned to design the entrance lobby and the access and supply cores for all storeys, as well as interior architecture for two rented offices.

Lobby

The impressive lobby serves as a shared business card for all the different tenants. It stands out in a striking way from the lobby architecture that dominates much of Frankfurt. The height of the compact, two-storey room is exaggerated by means of a wall design composed of vertical lamellae. The lamellae are staggered at irregular intervals, giving the walls a dynamic progression. Moreover, concealed interstitial absorption fields ensure unexpectedly warm acoustics.

The ceiling is formed by a suspended, polygonal, folded element of glossy, polished stainless steel, which further elevates the room. Spots set in the gap between the ceiling and the lamellae illuminate the wall elements from above. The light source remains invisible, so the walls appear to magically glow. Light points are formed at the top edges of the lamellae, an effect that appears even larger and brighter in reflection on the ceiling. Moreover, the folded ceiling creates new and surprising effects depending on the perspective of the beholder.

Three sculptural objects in the entrance area pick up on the shape of the ceiling element: a letterbox located in front of the building, an upholstered seating element and a reception desk of black and white solid surface.

The lobby provides an unrestricted view of the lifts. The access and supply core located around the lift shaft is identical on all floors. Viewed from the outside, this area is completely panelled with walnut veneer lamellae, thus offering a warmer variation on the sophisticated theme from the lobby. The overlap of the individual lamellae renders the doors to adjacent areas invisible, thus creating the impression of a homogenous, wooden corpus. A circumferential light strip further emphasises its monolithic form. Access to the lifts is incised into this corpus, and the area within is panelled in floor-to-ceiling tiles. Here wooden pilaster strips run down the walls like veins, making the walls appear as cross-sections cut through the room.

Acoustically functioning, fully accessible metal lamella ceilings of anodised aluminium are installed in the corridors and in the atrium to the lifts.

九十年代初,這座總高十一層的寫字樓落成,當時名為“拉梅耶大樓”(Lahmeyer-Haus)。像許多其他的當年建築一樣,這座大樓也在法蘭克福供大於求的房地產市場上因無法滿足租戶今非昔比的品質要求而漸漸無人問津。這座大樓空置多年,後被地產項目開發商Phoenix Real Estate因其寸土寸金的西區地理位置看中,從而決定對其進行徹底翻修,令其重煥生機。 Phoenix公司決定將其法蘭克福的辦事處遷入重修後的大樓中,所以從一開始就將其公司信條應用於這一項目當中——為各個市場細分建造頂尖建築。我們事務所接受委託,承擔了大樓的中央大堂、貫穿各個樓層的能源電力通道外飾,以及兩個出租區的內部裝修設計工作。

大堂

大堂設計是整座寫字樓所有租戶的一張共享名片。這間大堂的設計有別於法蘭克福其他所有的寫字樓建築。緊湊的二層空間通過牆表裝置的縱向層疊結構在視覺上被拉長,牆面的不均勻折射效果讓空間產生一種特殊的動感。層疊結構夾縫中隱藏的吸音材料使大堂的音響效果散發出意想不到的溫暖柔和特質。

大堂的天花吊頂是一個多角形的高光不銹鋼折疊結構,對空間發揮出進一步拉長深化的效果。安置在天花和層疊牆表夾縫中的射燈從上向下照射牆表,隱藏的光源使牆壁放射出魔法般的光芒。在層疊牆表的一個個斷口當中埋藏有射燈,在天花的反射下,射燈的光芒又被放大拉伸。通過折疊反射的效果,空間透視關係隨著觀者所在的位置變化而不斷發生變化,驚喜不斷。

天花吊頂的形態同樣運用在門口位置的三座單體獨立結構中:一個是大樓門外的信筒,一個是包裹軟墊的門口座椅,還有一個是由黑白礦物材料製成的大樓前台。

在大堂中,訪客可直接望見大樓的電梯。周圍環繞的能源電力管道在各層均採用統一設計,外部採用縱向條狀核桃木貼面,從大堂的材質風格當中跳出,為其添加了一份溫暖高級的質感。通過層疊的縱向木條排列,通往附屬空間的門縫被隱藏起來,整個木質元素從而渾然一體。一道環繞的發光材料使其單體獨立性更為突出。電梯的入口區域採用到頂的瓷磚外牆包裹,好似鑲嵌在木質材料當中。瓷磚的縱向縫隙當中嵌入方形木條,感覺好似一道道切口。

樓道和電梯間門口區域的天花板均採用音響效果好,完全可拆裝的陽極氧化鋁層疊材料鋪設。

Facebook Comments Box