schmidt hammer lassen architects wins international competition to design "West Shanghai Workers’ Cultural Palace" a major mixed-use cultural project in Shanghai, China 丹麥SHL建築事務所贏得上海滬西工人文化宮國際設計競賽

schmidt hammer lassen architects have won an international competition to design a new cultural home for the city of Shanghai, China. The project known as the West Shanghai Workers’ Cultural Palace, has been a popular destination for the city’s Labour Union workers and local community since the 1950s. schmidt hammer lassen architects’ new proposal will provide multiple cultural facilities including a theatre, cinema, art and exhibition spaces, as well as office, sports facilities, commercial space, and a major transport hub all within a new 8 hectare public park.

Built in 1959, the original West Shanghai Worker’s Cultural Palace occupies a predominate site in the centre of Shanghai. Serving the union workers and local community as a popular cultural activity centre for the last five decades, the Palace could no longer cater for the growing urban population.

schmidt hammer lassen architects’ scheme preserves and expands an existing park on the site. The design expands and transforms the park into an inviting 6-hectare public space around a central lake. Four multi-functional towers are placed along the lakeside sitting on an interlinked plinth of cultural functions.

At lower levels, cultural and activity functions include a performance theatre, a training and education center plus art and exhibition spaces, all designed as open and transparent spaces. Public will have easy access to these facilities from the park and the main street. The higher levels in the towers will provide space for multi-functional cultural activities & house commercial offices. The building is also connected at basement levels, with transport links to two new subway stations, retail space and indoor sports facilities, including a sports hall and ice rink. Outdoor sports functions are spread around the park, creating a diverse and active urban public space for the local community.

“This project is all about people” explains Chris Hardie, partner at schmidt hammer lassen. “At the beginning of the project we spent a lot of time on the existing site observing how the community and public used the park spaces around the lake. It became obvious how loved this amenity within the heart of the city was. At the same time we realised there wasn’t another large scale park in the area – the nearest being 5 km away. From this point onwards our focus became how to maximise the amount of open public park from 1 hectare to around 6 hectares on an overall 8 hectare site – whilst creating a new cultural destination of over 80,000m2. Our proposal deals with this whilst proposing a series of covered and open spaces at street and park level.”

The West Shanghai Workers’ Cultural Palace is just one of many major projects currently being designed by schmidt hammer lassen architects in China. In Shanghai, the studio is working together with the Dream Center client developing 3 landmark culture buildings in the West Bund area, a new 25,000m2 district Performance Arts Centre in the same area, and a headquarter development for the Shanghai Development Bank at the former Expo site.

丹麥SHL建築事務所在2015年年贏得了位於上海市中心的文化綜合體 - 滬西工人文化宮的國際設計競賽。滬西工人文化宮,自1950年代起,已成為工會勞動者和當地居民的休閒活動地標。丹麥shl建築事務所的設計,將在一片8公頃的綠色公園中,規劃包括劇院、藝術及展覽空間等文化設施、體育設施、辦公、商業空間,以及主要交通換乘樞紐。

始建於1959年年,滬西工人文化宮位於上海市中心普陀區蘇州河北岸。自建成以來,已成為受工會勞動者和當地居民歡迎的園林式活動中心。因建造年代較早,文化宮的相關功能已不能滿足現今市場和群眾使用的需求,需要進行整體的改造提升。

丹麥shl事務所的方案保留了場地中最受群眾喜愛的公園空間及中心湖景,並在原有基礎上,將綠地面積擴大至6公頃。建築的外形設計從場地南邊的蘇州河獲得靈感,4座塔樓沿湖排列,塔樓的三至七層由一個大平層連接起來。

在建築低層區,設置了透明、開放的文化和活動空間,包括劇院、教育培訓中心和藝術展覽中心。公眾可以從公園或交通主幹道方便地抵達這些文化活動空間。建築上層區將為多類型的文化和辦公提供空間。建築在地下層也相互連通,為交通換乘樞紐,商業和室內體育運動項目提供了空間。戶外體育運動功能則被散落地佈置在公園當中,為當地居民創造了多樣性的城市公共空間。

“這是一個關於公眾,關於使用者的項目。”丹麥SHL事務所合夥人克里斯·哈迪先生說,“在設計過程中,我們通過觀察公眾對現有場地公共空間的使用,及與項目各方的不斷積極討論,規劃出一個凝聚文化,教育,商業,辦公和公眾設施等多種功能的載體。我們的設計在滿足大型文化功能設施需求的同時,擴大了公共綠地面積,並在沿街和公園內部設置了一系列開放和遮蔽式的靈活性空間。”

  • Architect: schmidt hammer lassen architects
  • Team: Chris Hardie, Morten Schmidt, Rong Lu, Claudius Lange, Rasmus Duong-Grunnet, Simon Hjalmar Persson, Lawrence Olivier-Mahadoo, Maria Vlagoidou, Liang Dong, Mo Yang, Zu Xinghua, Mathias Højfeldt Nielsen, Mads Bjerg Nørkjær, Beihong Mao
  • Local partner architect: ECADI (EAST China Architectural Design & Research Institute)
  • Client: Shanghai Labour Union, Shanghai Putuo District Government
  • Area: 120,000m2
  • Competition: 2015, 1st prize, international competition
  • Visuals: Beauty & the Bit, Madrid

     

Project Category: 
Cultural 文化

Facebook Comments Box